Forrás: PC Fórum

szerző: Sting, idő: 2008.07.01. 09:00

 

 

A múlt hét vége volt az utolsó lehetőség arra, hogy valaki egy Windows XP-vel szerelt gépet rendeljen a neves számítógépgyártók valamelyikétől. A Microsoft - partnereivel együtt - ugyanis mától hivatalosan megszüntette a nyolv évvel ezelőtt bemutatott operációs rendszer licenceinek értékesítését, és kínálatában kizárólag az XP utódját, a Vista-t hagyta meg.

Bár az operációs rendszer megmentésére még petíció is indult, és a vásárlók egy nem jelentéktelen része is egyértelművé tette, hogy inkább a Windows egyel régebbi, és nem a legújabb változatát szeretné új gépén futtatni, a Microsoft ennek ellenére úgy döntött, hogy helyben hagyja a legutolsó - egyébként már kitolt - határidőt, és mától hivatalosan megszünteti a Windows XP forgalmazását. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a nevesebb számítógépgyártók és a cég partnerei mától kezdve már csak Vista licenceket adnak el, illetve csak ezzel szerelt gépeket hoznak forgalomba.

Persze vannak kiskapuk a döntés kijátszására - ezeknek azonban mind ára van. Így például aki nagyon akar Windows XP-t futtatni, rendelheti gépét a Vista valamely prémium változatával, amelynek licencszerződése lehetővé teszi a rendszer ún. downgrade-jét, azaz a Vista helyett a Windows XP futtatását. Telepítő lemezt természetesen ehhez a cég nem mellékel, így ebben az esetben erről is a felhasználónak kell gondoskodnia - előny viszont, hogy szükség esetén ingyen fel lehet majd váltani az XP-ről Vista-ra.

Másik lehetőség egy a még kiskeredkedelmi készleteken lévő dobozos Windows XP megvásárlása, azonban ez a számítógépre előre telepített operációs rendszernél eleve többe kerül - ráadásul a készletek fogyásával ezek ára várhatóan ugrásszerűen megnő majd. A szóban forgó termékek árusítása és megvásárlása természetesen teljesen legális továbbra is, amennyiben a felek a szoftverhez mellékelt licencszerződés mindenkori feltételeinek eleget tesznek.

A harmadik - egyben utolsó - jogszerű lehetőség a jövőben a Windows XP beszerzésére egy ultra-hordozható PC vásárlása lesz. Utóbbiakra ugyanis a Microsoft továbbra is engedélyezni fogja a gyártók számára az XP telepítését, hogy így gátolja meg a Linux térhódítását az igen olcsó - ráadásul sok esetben a Vista futtatására korlátos erőforrásaiknál fogva eleve alkalmatlan - gépeken.

A Windows XP egyébként annak ellenére, hogy hivatalosan a jövőben már nem nagyon lesz megvásárolható, valószínűleg még jó ideig használható lesz, hiszen Redmond legalább 2009-ig teljes körű és ingyenes frissítést kínál majd hozzá, de egyed díjzás fejébe és támogatási szerződés keretében egészen 2014-ig fog karbantartásáról gondoskodni.

 

 

Nem értem miért nyomatják annyira a Vistát... Úgy x.r ahogy van.../magánvélemény: Vio/

A bejegyzés trackback címe:

https://vioricas.blog.hu/api/trackback/id/tr96547499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása